Minden, ami elektronika

Elektronikával hobbi szinten foglalkozó oldal

WS2812b használata Wemos D1 mini alaplappal

2018. február 20. 08:00 - raptor13

A WS2812 család egy intelligensen vezérelhető áramkör, amely egy 5050-es RGB LED-et tartalmaz. A belsejében egy apró többfunkciós áramkör található: egyfelől digitális bemeneten fogadja a LED vezérléséhez szükséges adatokat, amit továbbítani tud a többi, vele sorbakötött ugyanilyen IC-nek, másfelöl tartalmaz a LED üzemeltetéséhez egy meghajtó fokozatot. A felépítéséből adódóan kiválóan alkalmas egy kijelző egyetlen pixelének a szerepére.

A kommunikációhoz az NZR protokollt használja. Bekapcsolás után inicializálja magát, majd a DIN digitális bemenetére érkező 24 bites adatot eltárolja (és kijelzi), majd a DO digitális kimenetén továbbítja a következő komponensnek.

Miután beérkezett az adat, a chip a sjaát 24-bites csomagját automatikusan levágja és csak a többit küldi tovább, ezzel biztosítja, hogy minden pixel a megfelelő adatokat kaphassa meg. A LED meghajtásához a lehető legalacsonyabb feszültséget használja, emiatt nagyon energiatakarékos. További előnyei közé tartozik a magas fényerő, a hosszú élettertam, és a nagy fénysugárzási szöge.

 

Kivitel

2811_1.jpg

Sematikus rajz

2811_2.png

Kapcsolási rajz

2811_3.png

Kód

A WS2812 működtetéséhez az Adafruit NEOPIXEL könyvtárat használtuk, amelyet IDE kattintva tudsz letölteni.

Vásárlás

10PCS/LOT WS2812 RGB LED Breakout Module For Arduino

Az eredeti cikk elolvasásához kattints IDE.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://electro.blog.hu/api/trackback/id/tr9613676906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása