Minden, ami elektronika

Elektronikával hobbi szinten foglalkozó oldal

DHT11 szenzor adatainak elküldése THINGSPEAK-re, WEMOS alaplappal

2018. január 30. 08:00 - raptor13

Ebben a példaprogramban csatlakoztatni fogjuk a DHT11 szenzorunkat a wemos alaplaphoz, majd a szenzor hőmérséklet és páratartalom adatait el fogjuk küldeni a thingspeak adatgyűjtő oldalra.

wemos_d1_esp8266.jpg

A DHT11 digitális hőmérséklet és páratartalommérő szenzor egy komplett egység, amelyből az adatokat digitális formában tudjuk kolvasni. Az érzékelő felépítése a következőképpen néz ki: egy ellenállás alapú páratartalom-mérő és egy NTC alapú hőmérő van csatlakoztatva egy belső nagyteljesítményű, 8 bites mikrokovezérlőhöz, aminek a segítségével az IO lábán ki tudjuk olvasni a mért adatokat.

Általában a DHT11 szenzort un. "breakout board" (sajnos megyar megfelelőt nem tudok rá jelenleg jobbat, mit "modul" elnevezés) formában szokták árusítani de természetesen különálló egységként csak magát a szenzort is meg tudjuk vásárolni. Az alábbi képen egy olyan modult találunk, amelynél már a + tápfeszültség (3,3 V) és az adatláb közé csatlakoztattak egy ellenállást, így az az alaplaphoz való csatlakoztatás után egyből használatra készen van, más teendőnk nincs vele.

dht11.jpg

Ha a különálló szenzort vettük meg, akkor az alábbi módon tudjuk csatlakoztatni a mikrovezérlőhöz (a shield-ek és a breakout boardok is kb. így épűlnek fel):

dht11kapcs.jpg

Csatlakoztasd a modul GND lábát a wemos gnd kivetezéséhez, az 5V (esetleg VDD) elnevezésű lábat pedig az alaplap 3,3 voltos kivezetéséhez. A SIG lábat pedig egy tetszőleegs bemenetre, ezt a bemenetet a program elején meg kell majd adni:

#define DHTPIN 2

Szükségünk lesz még egy thingspeak-es csatornára, ehhez regisztráljunk a következő oldalon: https://thingspeak.com. A regisztráció után hozzunk létre egy csatornát, amihez adjunk hozzá 2 mezőt, ezeket nevezzük el hőmérsékletnek és páratartalomnak. Ez kb. a következő módon fog kinézni (a temperature és a humidity helyett kell beírni a hőmérsékletet és a páratartalmat):

thingsp.png

Kód

A saját kódunk letöltéséhez szükségünk lesz a thingspeak csatornán azonosítójára, azaz API-key-re.

Eredmény

A letöltést követően elkezdi az alaplap elküldeni a mért értékeket a thingspeak-re, az oldalra való belépés után a saját csatornánknál a következőhöz hasonlót fogunk látni:

 

Az eredeti oldalt ITT éritek el.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://electro.blog.hu/api/trackback/id/tr6013608787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xipho 2019.03.03. 19:49:59

Nekem ez így nem működik, bár én NodeMcu-n próbáltam.
Define DHTPIN sor hibás D2 => 2
A küldendő stringnél is vannak gondok, a helyes string így néz ki:
"api_key=9LPYBLGP1OQ6BEBF&field1=23&field2=15"
Némi javítás után működik.

gpzzoli 2019.09.07. 23:04:02

d1 minire megpróbáltam feltölteni, ez a hibaüzenet van:
cannot declare variable 'client' to be of abstract type 'WiFiClient'
ez a sor van kiemelve a hibának
WiFiClient client ;
nem tudom feltölteni
süti beállítások módosítása