Minden, ami elektronika

Elektronikával hobbi szinten foglalkozó oldal

Mi az az ARDUINO?

2017. december 24. 08:00 - raptor13

Az arduino.cc oldalról fordítva

ardu.png

Mi az az ARDUINO?

Az Arduino egy nyílt elektronikai platform, amely célja, hogy könnyen használható hardverekből és szoftverekből álljon. Az arduino lapok bemenetei képesek feldolgozni egy fényérzékelő jelét, egy ujjlenyomat-olvasót kezelni vagy egy nyomógom állapotát kiolvasni, Twitter bejegyzést létrehozni, a kimenetei segítségével motort vezérelni, LED-et kapcsolgatni vagy éppen valamit online publikálni. Meg tudod adni a vezérlődnek, hogy mit csináljon, egyszerű utasítások segíségével. Az arduinonak van saját nyelve (az alapja a   Wiring), és fejlesztő környezete (alapja a Processing).

Az évek során az Arduino több ezer projekt alapja volt, a mindennapi tárgyaktól a komplex tudományos eszközökig. A nyílt forráskódú platform körül összegyűltek a program készítők világszerte működő közösségei - diákok, hobbi programozók, művészek, programozók és szakemberek. Így járultak hozzá egy olyan hihetetlen mennyiségű elérhető tudáshoz, amely nagy segítséget jelenthet az újoncoknak és a szakértőknek egyaránt.

Az Arduino az Ivrea Interaction Design Institute-ban született, mint egy egyszerű eszköz a gyors prototípus készítéséhez, amelynek célja, hogy a mélyebb elektronikai és programozási ismerettel nem rendelkező diákokat támogassa. Amint eljutott egy szélesebb közösséghez, az Arduino alaplapok elkezdtek változni, hogy alkalmazkodni tudjon az új igényekhez és kihívásokhoz: az egyszerű 8 bites alaplapoktól, ami az IOT alkalmazásokhoz megfelelő, a hordható eszközökön át egészen a 3D nyomtatáshoz és a beágyazott környezetekhez való lapkákig.. Az összes Arduino alaplap teljesen nyílt forráskódú, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az igényeiknek megfelelő alaplapot tudjanak választani és abból építeni dolgokat. A szoftver is nyílt forráskódú, és egyre növekszik a felhasználóinak a száma éppen ezek miatt az előnyök miatt.

Miért pont az Arduino?

Az egyszerű és gyorsan elérhető fejleszthetőségnek köszönhetően az Arduino több ezer különböző projektben és alkalmazásban került felhasználásra. Az Arduino szoftver könnyen használható kezdőknek, de elég rugalmas a profi felhasználók számára is. Futtatható Macen, Windowson és Linuxon. A tanárok és a diákok azért használják, olcsón állítsanak elő tudományos eszközöket, kémiai és fizikai elveket igazoljanak, vagy elkezdjenek programozni és robotokkal foglalkozni. A tervezők és az építészek interaktív prototípusokat építenek, zenészeket és művészeket használnak installációra és kísérleteznek új hangszerekkel. A fejlesztők természetesen használják az alaplapokat a Maker Faire rendezvényen bemutatni a saját projektjeiket. Az Arduino kulcsfontosságú eszköz az új dolgok megtanulására. Bárki - a gyermekek, a hobbi és profi felhasználók, a művészek és a programozók - lépésről-lépésre tudják követni az utasításokat, az Arduino közösség tagjaként.

Számos más mikrovezérlő és mikrovezérlő alapú rendszer áll a rendelkezésünkre,  a Parallax Basic Stamp, a Netmedia BX-24, a Phidgets, az MIT Handyboard és még sok más, ami hasonló funkciókat kínál. Mindezek az eszközök megkönnyítik a mikrovezérlő programozását, és könnyen használható egységként tudjuk őket használni. Az Arduino leegyszerűsíti a mikrovezérlők programozását és több előnnyel is rendelkezik a tanároknak, a diákokoknak és mindenkinek, aki érdeklődik eziránt a táma iránt: 

  • Olcsó - az Arduino alaplapok relatíve olcsóbbak a többi fejlesztőkörnyezethez képest. A legolcsóbb kivitelek kézzel összeszerelhetőek, de még a drágábbak is 50 USD alatt vannak
  • Platform-független - Az Arduino IDE egyaránt elfut windows, macintosh OSX és linux rendszereken is. A legtöbb más gyártó rendszere kizárólag windows alól programozható.
  • Egyszerű, letisztult programozói környezet - Az arduino IDE könnyen kezelhető a kezdők számára is, ugyanakkor eléggé flexibilis, a profi felhasználóknak is. A tanároknak könnyű dolguk van, mert a diákok számára a már ismert processing alapú rendszerrel könnyű az oktatás
  • Nyílt forráskódú, könnyen bővíthető rendszer - az arduino szoftver nyílt forráskódú, a profi felhasználók könnyen tudnak a rendszerhez kiegésztéseket készíteni. Az alap programnyelv kiegészíthető C++ könyvtárakkal, viszont aki az alapjaiban akarja megismerni, át tud térni C alapú programozásra - az arduino IDE fel tudja dolgozni a direkt AVR-C kódot is
  • Nyílt forráskódú és bővíthető hardver - az arduino alaplapok kapcsolási rajza Creative Commons licenccel jelentek meg, így a tapasztalt áramköri tervezők elkészíthetik a modul saját verzióját, kiegészíthetik és javíthatják azt. Még a viszonylag tapasztalatlan felhasználók is képesek felépíteni az alap kapcsolást dugaszolós panelen - így könnyen megérthetik a működését és nem utolsó sorban spórolni is tudnak ezzel a módszerrel

Hogyan használjam az arduinót? 

Nézd meg a kezdőknek kiadott anyagokat. Ha új ötleteket szeretnél, akkor sok oktató anyagot találsz az Arduino Project Hub-on is.

Itt éred el az eredeti oldalt.

A fordításban lévő esetleges hibákért felelősséget nem vállalok.

Szólj hozzá!
Címkék: arduino

A bejegyzés trackback címe:

https://electro.blog.hu/api/trackback/id/tr513515651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása