Minden, ami elektronika

Elektronikával hobbi szinten foglalkozó oldal

Bemutatkozik: a WEMOS D1

2018. január 27. 22:25 - raptor13

A WEMOS D1 egy ESP-8266EX alapú, ARDUINO UNO-szerűen kinéző, komplett fejlesztői környezet. A programozása több programmal is lehetséges - többek között az ARDUINO IDE is támgatja.

wemos_d1_esp8266.jpg

WEMOS D1

Micro USB található rajta alapértelmezett csatoló felületként, de a programunkat fel tudjuk töltei wifin keresztül is (OTA, OnTheAir). USB kábelt használtam, az a legegyszerűbb. A lapka üzemeltethető USB-ről valamint külső DC tápról is, a megengedett tápfeszültség 7 és 24(!) volt között van, az ajánlott 9 volt.

Az alábbi táblázatban szerepelnek a lábkiosztások, az ardu UNO-val szemben a wemosnak egyetlen analog bemenete van csak. Az IO lábak 3,3 voltosak, bizonyos ardu shieldeknél ez nem okoz problémát, de ha nem tudjuk, hogy jó-e az adott shield a WEMOS D1-hez, akkor használat előtt mindenféleképpen nézzünk utána, mielőtt a lapkánk vagy a shieldünk elromlana.

LÁB FUNKCIÓ ESP-8266 LÁB
D0 RX GPIO3
D1 TX GPIO1
D2 IO GPIO16
D3 (D15) IO, SCL GPIO5
D4 (D14) IO, SDA GPIO4
D5 (D13) IO, SCK GPIO14
D6 (D12) IO, MISO GPIO12
D7 (D11) IO, MOSI GPIO3
D8 IO, pull-up GPIO0
D9 IO, pull-up, BUILTIN_LED GPIO2
D10 IO, pull-down, SS GPIO15
A0 analóg bemenet A0

 

Telepítés Alaplap-kezelő segítségével

Az ARDUINO IDE 1.6.4-es verziótól lehetővé teszi, hogy más gyártók alaplapjaitnak a programozását is el tudjuk végezni, a telepítést az Alaplap-kezelő segítségével tudjuk elvégezni. A csomagok telepítését minden gyakoribb OS alatt el tudjuk végezni (Windows, MAC, 32/64 ites linux).

Ha még nincs feltelepítve az Arduino fejlesztő környezet, akkor telepítsük fel az Arduino weboldaláról.

A program elindítása után nyissuk meg a beállítások ablakot, majd a "További Alaplap-kezelő URL-ek" melletti szövegdobozba illesszük be a következőt: 

http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json

Miután leokéztuk, nyissuk meg az alaplap kezlőt: Eszközök>Alaplap:"valami">Alaplap-kezelő

Itt már csak ki kell választani az esp8266 családot és fel kell telepíteni. A program újraindítása után már csak a megfelelő alaplapot kell kiválasztani és már neki is állhatunk a programozásnak.

Kód (LED villogtatás)

Az eredeti cikk linkje IDE kattintva érhető el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://electro.blog.hu/api/trackback/id/tr913607751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása