Minden, ami elektronika

Elektronikával hobbi szinten foglalkozó oldal

MQ-4-es gázérzékelő használata Wemos D1 mini alaplappal

2018. március 02. 08:00 - raptor13

Az MQ-4 tip. érzékelő metángáz jelenlétet érzékel, 200 és 10,000 ppm között, ez a tartomány kiválóan alkalmas gázszivárgás érzékeléséhez.  A szenzor sima analóg kimenettel rendelkezik, a használatához csak egy bemenetre van szükségünk az alaplapunkon.

Az MQ-4 a metángáz koncentrációját a környezeti levegőből méri és a mért érték az analóg kimenetén keresztül érhető el. A mérhető koncentráció 200 és 10,000 ppm között van, ami szivárgás detektáláshoz ideális. Például alkalmas arra, hogy érzékeljük, ha valaki megnyitotta a gázt, de nem gyújtotta meg. Ezt a szenzort -10 és 50 °C között használhatjuk, a fogyasztása 5 voltos tápfeszültség mellett 150 mA.

Csatlakoztatás

Csatlakoztassuk a pozitívot a "heating (H)" kivezetésre, ez biztosítja, hogy a szenzorunk elég meleg legyen a normál működéshez, valamint az A vagy a B kivezetéshez (ebből alakítja át az analóg kimenetet). A kimenet és a föld közé egy ellenállást kell rakni, ezzel állítjuk be a szenzor érzékenységét. Az adatlapjában található bővebb információ az értékekről, de kezdetnek egy 20 kOhm-os ellenállás jó lesz. 

mq-4.jpg

Tulajdonságok

  • Fokozottan érzékeny: CH4 és földgáz (Natural Gas)
  • kis mértékben érzékeny: alkohol, füst
  • gyors válasz
  • stabil kimenet, hosszú élettartam
  • egyszerű meghajtó áramkör

A modulba szerelt kivitelű érzékelő csatlakoztatása az alábbi módon történik:

VCC - 5V
GND - GND
A0  - Analóg bemenet
D0  - Nem használjuk

Kód
Az eredeti cikk elolvasásájoz kattints IDE.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://electro.blog.hu/api/trackback/id/tr2313705984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása