Minden, ami elektronika

Elektronikával hobbi szinten foglalkozó oldal

Gondolatok az "arduinózásról" avagy mit lehet és mit nem...

2018. október 13. 15:04 - raptor13

Van egy pár dolog, ami a kezdő(bb) arduinósok figyelmébe ajánlanék, tisztelettel.

 

Ez egy igen komplex világ, amit ma 1 óra foglalkozással elérsz, ahhoz 10 éve 10 óra kellett, 20 éve minimum 100.

1., a la nature ne használd ipari célokra

az ATMEL processzrokat, mindenféle tévhittel ellentétben nem hobbi célra fejlesztették ki. Ezzel némileg ellent mond ugyan, hogy "ipari" célra az arduino nem ajánlott, de ez csupán azért van, mert az egész fejlesztő környezet megépítését a tanulási, gyakorlási cél vezérelte és a felépítése is ennek megfelelő: kb nulla zavarvédelem, az IO lábaknál a lehető legegyszerűbb kialakítás, minden arra lett kihegyezve, hogy ki tudd próbálni, hogy hogyan lehet pl. egy LED diódát kapcsolgatni, vagy egy nyomógomb állapotát kiolvasni.

2., ha informatikus vagy, akkor nem árt, ha szert teszel némi elektrotechnikai ismeretre

Ezalól egy kivétel van, a kőműves. Az mindenhez is ért. Egyébként az elektronika nem viccel: attól, hogy nem tudsz valamit, Ő még tudni fogja: ha nem tetszik neki, amit csinálsz, csúnya füsttel tudatja Veled, hogy valami nem tetszik neki. Ez olyan sértődöttségi állapotba hozza, amit már nem tudsz visszafordítani. Komolyan.

3., "datashíííít"

Régen (most a nosztalgia üzemmód be van kapcsolva), ha egy mikrovezérlővel foglalkozni szerettél volna, akkor előbb meg kellett imerned a lelkivilágát, általában többszáz oldalas és nem magyar nyelven íródott könyv által. Mit bír, hogy bírja, nagyjából milyen a felépítése, stb. Ehhez képest sok kezdő arra sem veszi a fáradtságot, hogy a legalapabb dolgokat elolvassa az általa használni kívánt technikáról. Ilyenkor jönnek az érdekes kérdések: power ledet rákötöttem direktben, egyszer felvillant, de azóta bármit csinálok, nem megy. Vagy: tudom, hogy egy láb 40 mA árammal terhelhető, megterheltem  mind a 26 lábát 35 milliamperrel és mégis tönkrement...szóval: olvasd el az adatlapot (datasheet) és értelmezd. Ha valami nem világos, kérdezz (inkább, mielőtt valamit tönkreteszel).

4., biztonság

Jó dolog az arduino (meg a PIC és társai, természetesen....),  egészen addig, amig játékokat, monitorozó rendszereket, mérő (saccoló) műszereket és hasonló társait csinálod meg. Még az egyensúlyozó robot is vicces. De SOHA ne bízd sem a saját, sem más életét olyan berendezésre, amit Te magadnak (jobb esetben, rosszabban esetben másnak) barkácsolgatsz. Kiemelten ide tartozik a füstérzékelő, házi tűzjelző, autóipari biztonsági és vezérlőelektronikák, nagyfeszültséggel dolgozó kapcsolások, stb. 

5., 230/400V, avagy vigyázz, megbasz!

A 230V nem játék. Lehet, hogy rázott már meg Téged, vagy valamelyik ismerősödet, aki sikeresen túlélte, de ez nincs mindig így. Néha nagyon nem. Az 5 volt, vagy akár a 24 volt is kitűnően alkalmas játszadozni, de a hálózati feszültség már komoly károkat képes okozni a szervezetben. Ha szeretnél mondjuk egy relén keresztül 230 voltot kapcsolgatni, jól gondold végig, hogy valójában meg tudod-e csinálni úgy, hogy az az érvényben lévő szabványoknak és szerelési gyakorlatnak megfeleljen. Ha nem, azzal sincs gond, keress egy villanyszerelőt, segíteni fog. Lehet, hogy el fog kérni pár ezer forintot, de még mindig olcsóbb, mint egy temetés.

6., kereső

Most nem a kincskereső kiksködmönről lesz szó, hanem fórum keresőről, illetve a barátodról (google). Ha valamit nem tudsz, az nem szégyen. Első körben a google a barátunk szokott lenni, ha valami infóra szükségünk van. Ha nem találjuk meg, akkor a facebookon, a fórumoknak van saját keresőjük, eléggé jól működik, használd. Ha ugyanazt a kérdést egy héten (napon, órában, stb.) háromszor felteszi valaki, akkor már a kutya se fog rá válaszolni, ha meg igen, akkor olyan hangnemben, hogy ne csodálkozz rajta, ha kissé alpári módon fogalmazzák meg a véleményüket a Tagok. És ez a Te hibád, mert elég lett volna egy kicsit kutakodni, ahelyett, hogy egyből kérdezel...

7., miért kerűl a bótban 30.000-be, ha otthon megvan kétezerért

Mert a tudást és a fejlesztésbe befektetett időt is megveszed. Ahhoz, hogy egy készüléket meg tudjál vásárolni a boltban, ahhoz egy csomó dolognak meg kell, hogy feleljen. A legtöbbször a gyártó becsületszava nem elég (mintha az pl a kínaiaknál nagyon számítana...), hanem külső, erre szakosodott cégnek tanusítania kell, hogy tényleg minden rendben a motyóval. Ezért (sem) két fillért kérnek el, hanem inkább egy nagyon csúnya összeget... És a gyártó (a szemét) bizony haszonért dolgozik, nem a Te két szép szemedért. Az importőr is. A nagykereskedő is. A kiskereskedő is. Ja és még az állam is rádob 27 százalékot (ÁFA, ha nem esett volna le), hát mi a büdös francért lenne olcsó a termék? 

8., ha a tapasztaltabbak tanácsot adnak

Ha tanácsot kérsz, illik megfogadni. Jó eséllyel vannak páran, akiknek több tapasztalata lehet az adott témában, ha már nem sajnálják az idejüket és a billentűzetet, akkor fogadd meg a tanácsot (vagy legalább próbáld meg) és ne vitatkozz. Ne gondold, hogy azért, mert kétszer olvastál róla, az helyettesítheti azt, mintha több évig esetleg évtizedig foglalkoztál volna a témával (ezalól kivétel az, amikor - már elnézést a kifejezésért - a hülye ad tanácsot a tudatlannak - a tudatlanból még legalább lehet valami). 

9., nem dolgozik helyetted senki

Szükséged van valamire, ami nincs a boltokban? Szuper! Csillámpónifinggal szeretnéd a nagyszobavilágítást kapcsoltatni? Nincs akadálya - gázérzékelő, valami alaplap, relé shield, kb ennyi. Meg valami program. Ha szeretnéd a készüléket, akkor a fórumokon nagyon szívesen adnak tanácsot, hogy merre indulj el. Mit olvassál el hozzá, ha már a google sem a barátod. Milyen videókat nézz végig. Ha ennek ellenére sem megy, akkor a programot, a kapcs rajzot, vagy amivel elakadtál, linkeld be és akkor tudunk segíteni. Ha mindezek ellenére sem tudod megcsinálni, akkor se várd el, hogy valaki megcsinálja Neked. Két tök jó variáció van erre: a., nincs kedve valakinek átjönni 2 sörre, hogy közben meg tudjuk beszélni? b., Ki mennyiért vállalná el, hogy az ilyen és ilyen készülékemre a programot megcsinálja? - ennyi.

 +1., magyar hangja

Ez a bónusz. Mi, itt Magyarországon élünk. Az, hogy erre büszke vagy-e, vagy sem, az igazából a Te dolgod. Annyival tiszteld meg az itteni honfitársaidat, hogy azokat dolgokat, amiknek van rendes magyar megfelelőjük, megpróbálod magyarul leírni. Nincs annál jobb, mint amikor a mondatban a magyar szavak között minden második szó angol. Pl.: "Hogy kell ezt a relayt bekötni?" - és a barátai (BJ transistor, resistor capacitor, stb). Egy kivétel van, a metal-oxide semiconductor field-effect transistor: itt a MOSFET szó elfogadott. 

Hát ennyi mára. Nem kell egyetérteni ezzel, lehet mondani, hogy csak szimplán nagyképű vagyok - nem zavar.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://electro.blog.hu/api/trackback/id/tr4413718906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása