Minden, ami elektronika

Elektronikával hobbi szinten foglalkozó oldal

Hol használhatod az Arduino IDE alatt a változókat - avagy a scope...

2018. november 05. 08:00 - raptor13

A C programozási nyelvben szereplő változók, amelyeket az Arduino használ, rendelkeznek bizonyos tulajdonságokkal. Ezek közül az egyik a "scope" - azaz a hatáskör. Ez a tulajdonság a régebbi programnyelvekből (pl.: BASIC) jellemzően hiányzott. Ott még minden változó úgynevezett globális változó volt, azaz bárhonnan lehetett bármelyiket használni. Ennek ellentéte a lokális változó, amelyet csak az adott (általad létrehozott) funkciónál illetve az adott funkcióblokkban lehet használni. Az Arduino IDE környezetben azok a változók, amelyek nem valamelyik program blokkban (pl.: setup(), loop(), stb.) lettek létrehozva, automatikusan globális változók lesznek.

Amikor egy programod nagyobb, komplexebb lesz, akkor a lokális változók használata előnyösebb, mert biztosítja, hogy csak arra tudod használni, amire valóban létre lett hozva. Ez megakadályozza, hogy olyan jellegű programhibák legyenek, amelyek oka, hogy ugyanazt a változót használod több program blokkban is. 

Célszerű még továbbá a "for" ciklusnak az inicializálása során saját változót létrehozni, ami csak a for ciklus kapcsos zárójellel zárt részei között lesz használható. 

Példák:

int gPWMval;                                         //ez a változó globális, mindenhol használható
void setup(){
//...
}
void loop(){
int i;                                                        // az i változó csak a loop programblokkban "látható"
float f;                                                    // az i változó csak a loop programblokkban "látható"
//...
for (int j = 0; j <100; j++){                  //a j változó csak a for ciklus kapcsos zárójelei közötti lesz elérhető
      }
}

 

Az oldal forrása: link

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://electro.blog.hu/api/trackback/id/tr3514353259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása