Minden, ami elektronika

Elektronikával hobbi szinten foglalkozó oldal

analogReadResolution()

2019. augusztus 20. 01:18 - raptor13

[Zero, Due & MKR család]
Leírás

Az analogReadResolution() az analóg API kiterjesztése az Arduino Due, Zero és MKR családhoz. Beállítja az analogRead() által visszaadott érték méretét (bitben). Alapértelmezés szerint 10 bit (0-1023 közötti értéket vehet fel) az AVR alapú alaplapokkal való visszamenőleges kompatibilitás miatt. A Due, Zero és MKR család alaplapjainak 12 bites ADC felbontása van, amelyekhez a felbontás 12-re változtatásával lehet hozzáférni. Ez 0 és 4095 közötti értékeket fog eredményezni az analóg láb kiolvasásakor.

Szintaxis

analogReadResolution(bit)

paraméterek

bit: meghatározza az analogRead() függvény által visszaadott érték felbontását (bitben). Ezt 1 és 32 között állíthatja. 12-nél nagyobb felbontást állíthat be, de a felbontás nem fog növekedni. A részleteket lásd az alábbi megjegyzésben.

Eredmény

nincs

Példaprogram

A kód megmutatja, hogyan kell az ADC-t különféle felbontásokkal használni.

 

Megjegyzések és figyelmeztetések

Ha az analogReadResolution() értéket az alaplap képességeinél magasabb értékre állítja, az eredmény a legmagasabb felbontás szerint generálódik, és az extra biteket nullával tölti fel.

Például: az Due alaplap használata esetében az analogReadResolution(16) használatával 16 bites számot ad vissza, az első 12 bit, amely a valós ADC kiolvasást tartalmazza, és az utolsó 4 bit nullával kiegészítve.

Ha az analogReadResolution() értéket alacsonyabb értékre állítja, mint amit az ADC tud, akkor az ADC-ből olvasott utolsó bitek eldobásra kerülnek.

A 16 bites felbontás (vagy a tényleges hardverképességnél nagyobb felbontás) segítségével vázlatokat írhat, amelyek automatikusan kezelik a magasabb felbontású ADC-eszközöket, amikor ezek a jövőben elérhetők lesznek, a kódsor megváltoztatása nélkül.

Lásd még

Az analóg bemeneti lábak leírása

analogWriteResolution()

analogRead()

Az eredeti oldal IDE kattintva érhető el.

Szólj hozzá!
Címkék: funkciók arduino

A bejegyzés trackback címe:

https://electro.blog.hu/api/trackback/id/tr8915007898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása