Minden, ami elektronika

Elektronikával hobbi szinten foglalkozó oldal

delay()

2019. augusztus 20. 01:21 - raptor13

Leírás

A programot paraméterként megadott ideig (ezredmásodpercben) szünetelteti (1 másodperc 1000 milliszekundum).

Szintaxis

delay(ms)

paraméterek

ms: a kívánt várakozási idő. Engedélyezett adattípusok: unsigned long.

Eredmény

semmi

Példaprogram

A kód egy másodpercre szünetelteti a programot, mielőtt ki vagy bekapcsolja a kimeneti lábat.

Megjegyzések és figyelmeztetések

Noha könnyű létrehozni egy villogó LED-et a delay() paranccsal, és sok vázlat rövid késleltetéseket használ például olyan feladatokhoz, mint a kapcsoló prellmentesítése, a delay() használata jelentős hátrányokkal bír. A késleltetés funkció ideje alatt az érzékelők semmilyen más beolvasása, matematikai számítások és a kimenetek kapcsolása nem lehetséges, tehát gyakorlatilag leállítja a legtöbb egyéb tevékenységet. Az időzítés alternatív megközelítéseiről olvassa el a villogás késleltetés nélküli vázlatot (link az oldal alján), amely a millis() funkció használatán alapul. A tájékozottabb programozók általában elkerülik a delay() használatát a 10 milliszekundumot meghaladó események időzítéséhez, kivéve, ha az Arduino vázlat nagyon egyszerű.

Bizonyos dolgok folytatódnak, amíg a delay() funkció az Atmega chipet vezérli, mivel a késleltetés funkció nem tiltja meg a megszakításokat. Az RX lábon érkező soros adat rögzítésre kerül, a PWM (analogWrite) értékei és a lábak állapotai meg vannak tartva, és a megszakítások a megfelelő módon fognak működni.

Lásd még

delayMicroseconds()

micros()

millis()

Villogtatás delay() nélkül

Szólj hozzá!
Címkék: funkciók arduino

A bejegyzés trackback címe:

https://electro.blog.hu/api/trackback/id/tr8015009038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása