Minden, ami elektronika

Elektronikával hobbi szinten foglalkozó oldal

random()

2019. augusztus 20. 01:26 - raptor13

Leírás

A véletlen függvény ál-véletlen számokat generál.

Szintaxis

random(max)
random(min, max)

paraméterek

min: a véletlenszerű érték alsó határa
max: a véletlenszerű érték felső határa

Eredmény

Véletlen szám min és max-1 között. Adattípus: hosszú.

Példakód

A kód véletlenszerű számokat generál, és megjeleníti azokat.

Megjegyzések és figyelmeztetések

Ha fontos, hogy a random() által generált értékek sorozata különbözzen, a vázlat későbbi végrehajtásakor használja a randomSeed() funkciót a véletlenszám-generátor inicializálásához egy valóban véletlenszerű bemenettel, például a bekötetlen analóg bemenetről az analogRead() funkció segítségével.

Ezzel szemben időnként hasznos lehet ál-véletlenszerű szekvenciák használata, amelyek pontosan ismétlődnek. Ez úgy érhető el, hogy nem hívja meg a randomSeed() funciót, mielőtt elindítja a random() funkciót.

A max paramétert a változó adattípusa szerint kell kiválasztani, amelyben az értéket tárolják. Mindenesetre az abszolút maximumot a generált érték long típusa köti (32 bit - 2 147 483 647). Ha a max értéket magasabbra állítja, akkor az a fordítás során nem jelent hibát, de a vázlat végrehajtása során a generált számok nem lesznek nagyobbak.

Lásd még

randomSeed()

Szólj hozzá!
Címkék: funkciók arduino

A bejegyzés trackback címe:

https://electro.blog.hu/api/trackback/id/tr1815015016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása