Minden, ami elektronika

Elektronikával hobbi szinten foglalkozó oldal

shiftIn()

2019. augusztus 20. 01:20 - raptor13

Leírás

1 byte adatot fogad bitenként egy megadott lábról. Az adatátvitel az első és az utolsó bit irányából is kezdődhet. Mindegyik bitnél az órajel lábat magas szintre kapcsoljuk, majd kiolvassuk az adathoz tartozó láb tartalmát, ezután az órajel láb ismét alacsony szintet vesz fel, pl. a digitalWrite hívásával (clockPin, LOW).

Ha olyan készülékkel kívánunk kommunikálni, amely csak felfutó jelet képes értelmezni órajelként, akkor gondoskodnunk kell róla, hogy a kommunikáció megkezdése előtt alacsony szintre állítsuk az órajel lábat, a digitalWrite(clockPin, LOW) utasítással.

Megjegyzés: ez egy szoftveres megvalósítás; Az Arduino SPI könyvtárat is biztosít, amely a hardveres kiépítést használja, amely gyorsabb, de csak meghatározott lábakon működik.

Szintaxis

bejövő byte = shiftIn(dataPin, clockPin, bitOrder)

paraméterek

dataPin: az a láb, ahonnan az egyes biteket ki kívánjuk olvasni. Megengedett adattípusok: int.
clockPin: órajel láb, ezzel közöljük az adó készülék részére, hogy éppen adatra várunk
bitOrder: ezzel határozzuk meg, hogy milyen sorrendben várjuk a biteket; akár MSBFIRST, akár LSBFIRST. (Először az első vagy az utolsó bit érkezik a byte-ból).

Eredmény

Az olvasott érték. Adattípus: byte.

Lásd még

noTone()

pulseIn()

pulseInLong()

shiftOut()

tone()

Szólj hozzá!
Címkék: funkciók arduino

A bejegyzés trackback címe:

https://electro.blog.hu/api/trackback/id/tr1415008564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása